FOTO ADAPOST
BUCUREȘTI, 26 Ianuarie. Cerem poziția ANSVSA, concluzii și soluții pentru managementul câinilor cu și fără stăpân
 

Propunem consiliere externă pentru implementarea celor mai bune soluții 
 

 
Coaliția formată din 50 de organizații și specialiști cere ANSVSA, autoritatea  finală responsabilă de managementul populației de câini cu și fără stăpân, să comunice o poziție publică necesară în contextul celor două tragedii din ultima săptămână, în care au fost implicați oameni și aparent, câini cu și fără stăpân. 
 
Întrucât ANSVSA este responsabilă pentru ambele categorii de câini, înaintăm următoarele documente și întrebări. Întrucât dețineți toate resursele și autoritatea, iar organizațiile expertiza din teren, ne dorim să colaborăm în beneficiul societății,  obiectivul tuturor fiind același – fără câini pe stradă și fără accidente. 
         

– Cum intenționați pe termen scurt, mediu și lung pentru sa contributi la prevenire unor astfel de tragedii cu impact major asupra societății?      

– Care sunt concluziile metodei actuale de management al populației canine după 20 de ani? În cazul în care nu plănuiți să folosim urgent metoda sterilizării masive gratuite și a deținerii responsabile, considerând soluțiile integrate propuse de cazări alternative, vă rugăm să argumentați această decizie.   
   
– Considerați că este urgentă și aveți în plan implementarea unor campanii de comunicare de mesaje de interes național a legilor deja în vigoare, pe toate canalele fizice și online, privind deținerea responsabilă de câini, pentru a preveni înmulțirea, accidentele și actele de cruzime, având în vedere situația curentă dar și raportul RECS care arată că doar 15% dintre câinii înregistrați sunt sterilizați, în condițiile în care cei mai mulți câini din România nu sunt înregistrați? 

Câinii sunt o resursă pentru societate, care trebuie integrată in terapie, serviciu, suport emoțional și alte tipuri de activități care cresc calitatea vieții oamenilor și animalelor. 
 
Ne arătăm susținerea pentru schimbările pozitive din cadrul ASPA din ultimii ani, când aceasta a intrat în legalitate, a contribuit semnificativ în problemele comunității și a început să-și desfășoare activitatea într-un mod etic și aliniat cu legislația în vigoare și standarde în domeniu. Capacitățile adăposturilor nu trebuie crescute într-o tară europeană care dorește să rezolve problema pe termen lung, trebuie crescută capacitatea de a înțelegere a problemei de fond și intervenția integrată. În Capitală sunt suficiente adăposturi și prinzători, dat fiind faptul că problema câinilor fără stăpân este exclusiv prezentă în zonele de periferie și necesită abordare strategică. 

Considerăm că tragedia este o responsabilitate comună a întregului sistem. Cel mai important este acum să prevenim viitoare accidente la nivel național, nu doar local, printr-un mod de management al câinilor integrat, uman și responsabil. 
 
Poziția noastră este că legile gestionării câinilor trebuie modificate  cât mai urgent astfel încât să prevadă sterilizare și microcipare gratuite, iar legile deținerii de câini trebuie aplicate în toată țara în permanență, în paralel cu educația deținătorilor. 

Cele două nu pot funcționa separat și nici daca sunt îndeplinite parțial, însă pot aduce rezultate rapide în mod etic, într-un timp scurt, pe lângă multe alte beneficii pentru societate. 
 
Vă propunem de asemenea să apelăm la consiliere externă de la specialiști din cadrul grupurilor oficiale la nivel european Intergroup  și Eurogroup for Animals, precum și la specialiști din Olanda, prima țară din Europa care a rezolvat problema câinilor, și Germania, o țară care contribuit mult la reducerea problemei câinilor fără stăpân din România. 
 
Cu siguranță, putem împreună să concepem un plan de urgență și o strategie care să rezolve această problemă care aduce atât de multă durere în România, atât pentru oameni, cât și pentru animale. 

Calitatea vieții oamenilor și bunăstarea animală sunt strâns legate, avem toate resursele să ajungem aici și același obiectiv comun, sa coexistăm civilizat. 
 
Permiteți-ne să ne ocupăm de problemele adevarate din protecția animalelor, precum cruzimea cu ecou profund în societate sau comerțul ilegal care mutilează generații întregi de câini.

 
Asociația Pentru Protecția Animalelor TOTO&PUFI
Asociația CASA LUI PATROCLE
Asociația Kola Kariola
ANIMALS INTERNATIONAL
Asociația Pentru Protecția Animalelor ARCA LUI NOROCEL
Asociația Pentru Protecția Animalelor A DOUA ȘANSĂ
Asociația Pentru Protecția Animalelor ȘI EI AU DREPTUL LA VIAȚĂ
Asociația Red Panda
Asociația Pentru Protecția Animalelor 3 FRAȚI PĂTAȚI
Asociația Pentru Protecția Animalelor PAS ÎN DOI
Asociația YOUTH FOR NEAMȚ
Asociația BE HUMAN
Asociația CARE4ALL
Asociația SFÂNTUL MUCENIC TRIFON OCROTITORUL ANIMALELOR
Asociația SAVE OUR PAWS
Asociația CASA LIZUCĂI LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR
Asociația Pentru Protecția Animalelor ROX
Asociația Pentru Protecția Animalelor Kola Kariola
Asociația PHOENIX
Asociația NAS RECE, INIMĂ CALDĂ
Asociația PROANIMA
Asociația F.R.E.E.
Asociatia NUCA Animal Welfare
Asociația NOMAD VET
Asociația Prietenii lui Azor
Asociatia Free and Give 
Asociatia pentru Combaterea Abuzurilor
Asociația Sache Vet
Asociația Haplut si Prietenii
Asociatia Cutu Cutu
Asociatia Agent Green
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Sufletel Targoviste 
Asociatia Save The Dogs and Other Animals
Asociatia Green Cats
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Animal Society
Fundatia Adapostul Speranta
Asociatia Animal Life Sibiu
Asociatia Sache
Asociatia TNR
Asociatia Arca lui NOE
Asociatia A Doua Sansa Bucuresti
Asociatia A Doua Sansa Valcea
 
Specialiști etologie: 
Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic
Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog și psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate și educația bazată pe compasiune, Terapie și activități asistate de animale, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca; membru-expert al International Center of Anthrozoology. 

RAPORT RECS
MANAGEMENTUL POPULATIEI
RAPORT ARPAC
SOLUȚII INTEGRATE
STUDIU ICAM
STUDIU CAZ ODESA
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s