Apel urgent: deținerea responsabilă a câinilor previne acte de cruzime extremă cu impact profund în societate
Scene cutremurătoare de cruzime asupra animalelor cu impact profund în societate, consecință a managementului defectuos al câinilor
Un bărbat a omorât un câine legat cu furca sub ochii copilului său care încerca să îl oprească, al doilea câine fiind doar rănit. A fost eliberat astăzi sub control judiciar, deși legea prevede până la 7 ani de închisoare. Copilul bărbatului a înjunghiat luna aceasta două persoane.
În ultima săptămână, au apărut iar cazuri în care copii minori au omorât câini.
Solicităm implementarea urgentă a legilor în vigoare.
Astfel de cazuri se întâmplă zilnic în România, ca o consecință directă a managementului defectuos al populației de câini și al instigării la violența împotriva animalelor: deținerea responsabilă nu este implementată sau susținută de autorități, în timp ce câinii sunt lăsați să se înmulțească și controalele lipsesc, oferind o resursă inepuizabilă de câini care devin victimele unor oameni care au nevoie și trebuie să fie reabilitați.
Articol cu referințe care menționează situația din România:
https://www.independent.co.uk/news/long_reads/domestic-violence-animal-cruelty-abuse-neglect-murder-children-dogs-a9018071.html?fbclid=IwAR3bfdHJ8BcyZDZhXMgo2lfJuG7uEm66G2qbLY7oO_ShrhnUzMtabQ_awbY
Articol FBI: https://leb.fbi.gov/articles/featured-articles/the-link-between-animal-cruelty-and-human-violence
Studiu:
https://nationallinkcoalition.org
Articole științifice: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7246522/
https://www.animallaw.info/article/link-cruelty-animals-and-violence-towards-people
Articol privind întâmplarea din România: https://ziare.com/agresor-caini/barbat-batut-cainii-furca-tichindeal-sibiu-1790616
S-a demonstrat că abuzul asupra animalelor și expunerea la acestea conduc la tipare psihologice și comportamentale abuzive față de alți oameni, violență domestică și alte forme de violență, fiind un indicator ce atenționează asupra comportamentelor antisociale ale celor care o comit sau sunt expuși.
Oamenii care comit cruzimi asupra animalelor trebuie avuți în evidență urmând modelul FBI, pentru siguranța publică, corelați cu alte tipuri de infracționalități și ajutați să se integreze în societate prin suport specializat.
Violența asupra animalelor recidivează în societate în diferite forme, lucru demonstrat de multe zeci de ani și documentat în artă de sute de ani. Cei care o comit, recidivează asupra altor animale și oamenilor cu diferite tipuri de abuzuri și infracționalități. Cei care sunt expuși la ea, indiferent dacă sunt sau nu iubitori de animale, rămân traumatizați sau impactați, iar consecințele sunt din cele mai diverse.
În 2002, un studiu australian a concluzionat: „Abuzul asupra animalelor a fost un predictor mai bun al agresiunii sexuale decât condamnările anterioare pentru crimă, incendiere sau infracțiuni cu arme de foc”.
Prin permiterea înmulțirii necontrolate a câinilor și reglementarea actuală a gestionării prin capturare, avem implicit de-a face permanent cu un tip separat de cruzime, reglementat, acela al capturării agresive.
Federația Națională pentru Drepturile Animalelor și PETA, care au elaborat un studiu la finalul anului trecut privind situația câinilor și sumele cheltuite de primării în ultimii 20 de ani, menționează în acesta „ Rezolvarea situației câinilor este o cerință imperioasă pentru protejarea psihicului uman. În urma studiului efectuat în 2012 de Malcom Plant Universitatea Teeside din Marea Britanie, în colaborare cu Universitățile din Denver, SUA și a unora dintre cele mai prestigioase organizații internaționale și medii academice de profil din Europa și SUA, împreună cu FNPA, a rezultat că 86,3% dintre copii au fost „ de multe ori” marti la abuzuri asupra animalelor, pe lângă animale chinuite, prinse în laț, otrăvite sau spânzurate, predominând expunerea la abuzuri în locuri public – violență exercitată asupra animalelor fără stăpân capturate în scopul uciderii. „
Revenim cu apelul urgent semnat de peste 60 de organizații și specialiști care cer implementarea deținerii responsabile și subvenționarea sterilizării și microcipării.
De la începutul anului ne confruntăm cu accidente letale și cazuri de cruzime extremă, însă singura inițiativă oficială în acest sens este un proiect de lege care facilitează un precedent periculos și nu respectă scopul normelor ordonanțelor de urgență, fiind singura metodă de management aplicată în ultimii 20 de ani și necontribuind la „stoparea înmulțirii necontrolate” sau „bunăstarea animală.” De asemenea, la finalul anului trecut a fost respins iar proiectul care prevedea deținerea responsabilă și subvenționarea sterilizării. Nu s-a implementat oficial nicio campanie națională de deținere responsabilă pe niciun canal. Organizațiile sunt epuizate și depășite de situație și au nevoie urgentă de susținere sistemică.
Doar de la începutul anului, există entități care au câștigat prin capturarea cânilor aproximativ 150 000 de euro. Reamintim că 80% dintre câinii eutanasiați în România sunt uciși în 10% dintre adăposturi, în timp ce doar 15% dintre câinii înregistrați în RECS sunt sterilizați, majoritatea câinilor din România nefiind luați în evidență.
Norme: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/236399
Proiect: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L47&an_cls=2023
Investigatie: https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/cazul-ionut-anghel-folosit-de-primarii-pentru-a-face-afaceri-ilegale-tatal-copilului-despre-pedeapsa-pe-care-o-merita.html
Solicităm clarificarea tuturor aspectelor care pot interveni în acest parcurs tot mai urgent și necesar, impactul în societate fiind devastator. 750 de milioane de euro și situația mai gravă ca niciodată ne demonstrează că lucrurile nu pot continua așa, cu atât mai mult cu cât avem la îndemână soluțiile și resursele.
În același timp, solicităm tuturor autorităților responsabile pentru câini și care pot interveni, și anume ANSVSA, Prim ministru, MAI, Președinte:
- Faceți urgent un apel public de oprire a violenței împotriva câinilor! Cel mai bun prieten al omului este aici să-l ajute prin capabilitățile sale extraordinare; oamenii sunt responsabili pentru viața câinilor și există o lege care prevede pedepsirea cruzimii împotriva animalelor. Opriți propagarea cruzimii în societate, după valul uriaș de mesaje negative propagate la nivel național în ultima perioadă.
- Cereți urgent modificarea OUG 155/2001 prin subvenționarea sterilizării și microcipării gratuite pentru câinii cu și fără stăpân. Câinii cu stăpân sunt sursa problemei de pe străzi și alimentează violența extremă cu impact în societate; cât timp cât nu îi includem în managementul populației, ei vor asigura fluxul de câini de pe străzi și cruzimea la scară largă. Este ieftin, eficient și etic. Doar 15% dintre câini sunt sterilizați dintre cei înregistrați în RECS, majoritatea câinilor din România nefiind luați în evidență în acest registru.
- Facilitați implementarea campaniilor de deținere responsabilă la nivel național, permanent, și desemnați toate structurile MAI și ANSVSA să poată aplica controale, amenzi și sancțiuni permanent, în baza legilor deja existente pentru deținere responsabilă. Implementarea acestora este urgentă.
Singurele metode care pot funcționa sunt deținerea responsabilă și sterilizarea masivă, lucru dovedit mondial, prin exemple și știință, dar și local în România, în exemplele de bună practică, unde organizațiile au găsit deschidere din partea autorităților și fonduri să se implice în profunzime.
Oprind cauza problemei prin sterilizare, nu va mai fi alimentată nici cruzimea cu impact și recidivă profunde în societate.
Atragem atenția că deținerea responsabilă este datoria prin lege a proprietarilor de câini și a autorităților și că există deja cadru legal pentru implementare.
Câinele este cel mai bun prieten al omului datorită capabilităților extraordinare, și trebuie deținut doar în mod responsabil, fie că este deținut din plăcere sau nevoie.
Malcolm Plant, autorul lucrării revizuite pe acest subiect, Making the Link, spune că, uciderea câinilor străzii din România, ratele de violență și concluziile studiului realizat demonstrează un punct clar:
„ A fi martor la brutalitate asupra animalelor desensibilizează tinerii și îi face predispuși la agresiune pe viață. Este foarte probabil ca un abuzator de animale să abuzeze și oamenii. Am descoperit nu numai că majoritatea abuzatorilor de animale au fost expuși la violență și abuz, dar că acest lucru a dus la o empatie redusă și o normalizare a agresiunii. Există o mare probabilitate ca această violență să fie pusă în aplicare împotriva soțului/soției, copiilor și în cadrul societății împotriva oamenilor și proprietăților. Zeci de mii de câini fără stăpân sunt UCIȘI în fiecare an în temeiul legii de „prinde și ucide” în Româia. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor spun ambele că sistemele de sterilizare sunt singura modalitate eficientă de control al numărului de animale fără adăpost încă din 1982. Nerespectarea de către guvern a convențiilor europene și clasificarea câini fără stăpân ca „eradicabili” le diminuează statutul social, iar aceștia sunt văzuți ca o „țintă ușoară” pentru cei care doresc să exercite violență, care este probabil să fie pusă în aplicare împotriva oameni și proprietăți”, spune Plant.