Gestionarea populației de câini din România etic și eficient. Implică-te și tu!

Ce este proiectul CIVIL DOG 2022?

CONTEXT

Problema câinilor din România nu a fost abordată niciodată sistemic și științific, fiind întreținută prin metode de gestionare dovedite în prealabil ca ineficiente, și prin lipsa educației și a responsabilizării populației. 

2 organizații pentru protecția animalelor cer sprijinul autorităților pentru implementarea prezentului plan, Asociația Toto&Pufi, Animals International Romania.

În adăposturi publice, pe șosele, în păduri și în gospodării, scene de groază forțează societatea civilă și organizațiile pentru animale să își dedice tot timpul, psihicul și banii pentru a interveni în zeci de mii de cazuri costisitoare financiar și emoțional. Pentru că nu se sterilizează la scară largă și nu se educă societatea, toate aceste eforturi nu rezolvă nimic, problema fiind perpetuată prin metoda de gestionare curentă.

Drept urmare, milioane de câini sfârșesc anual cel puțin tragic în România. Avem toate cele necesare pentru a transforma câinii în resurse de terapie și serviciu, pentru a-i aduce la scopul lor inițial, acela de cel mai bun prieten al omului.

Gestionarea populației prin eutanasiere, deși a dovedit că nu funcționează, fiind interzisă în multe țări europene, continuă, odată cu lipsa aplicării amenzilor pentru abandon și lipsa sterilizării sau montă ilegală. 

Actele de cruzime cresc, câinii devin agresivi și speriați și cercul vicios continuă până la aplicarea simplă a metodelor care au dovedit că funcționează.

OBIECTIVE

Bunăstarea oamenilor și animalelor

Creșterea calității vieții oamenilor și animalelor

Peste 70% rată sterilizare până la sfârșitul anului 2022

SOLUȚIE

CIVIL DOG înlocuiește eutanasierea cu metoda CNVR/F (Catch Neuter Vaccinate Release/Foster ) / CSVE/C (Capturează Sterilizează Vacccinează Eliberează/Cazează). 

Matematic, este singura soluție care poate funcționa în gestionarea populației de câini, luând în considerare că de la o femelă nesterilizată se poate ajunge, în scenariu moderat, la 67 000 de câini în 6 ani. O acțiune masivă de capturare și sterilizare poate fi realizată prin infrastructura actuală, cu sprijinul coaliției ONG. 

Prin redistribuirea bugetului destinat gestionării populației de câini la nivel național către o acțiune masivă de capturare, sterilizare și eliberare/cazare, problema câinilor fără stăpân poate fi rezolvată în premieră în România ultimilor 50 de ani, în mod real, rapid și uman. 

Planul de acțiune presupune mobilizare și mediatizare masivă, care au inclusiv scopul  și efectul implicit de a atrage atenția și a educa din punct de vedere moral și legal proprietarii de câini care nu respectă legea sterilizării, organizează monte ilegale, refuză să sterilizeze sau abandonează. 

Pasul 1. 

  • Se face un apel prin intermediul Colegiului Medicilor Veterinari și un apel internațional pentru voluntari și se demarează o acțiune masivă de sterilizare în zonele rurale. Fiecare comună va avea o clinică mobilă și cel puțin un centru de sterilizare gratuită.
  • Se demarează improvizarea mai multor adăposturi temporare de capacitate mică în fiecare județ, pe terenuri/anexe private, sedii publice, parcuri. Din bugetul necesar proiectului, se creează locuri de muncă temporare pentru construcția adăposturilor și îngrijirea ulterioară a câinilor. Recrutarea se face prin procesul de selecție stabilit în parteneriat cu coaliția ONG. 
  • Se intermediază o rețea de cazare locală, constituită din persoane fizice și juridice, care pot caza câini pe termen limitat sau nelimitat. Pentru înscrierea în rețea, candidații trebuie să treacă un test și un interviu, apoi să semneze un contract care prevede daune materiale. 

Vor exista mai multe posibilități de parteneriat pentru cazare:

  • Preluarea unui singur câine sau până la 5 câini. Mâncarea, cazarea și serviciile medicale sunt acoperite la cerere din bugetul de proiect;
  • Se pot prelua câini în regim social la domiciliu, peste 5, după modelul îngrijirii alternative la copii, în anumite condiții;
  • Se pot pune la dispoziție spații publice sau private nefolosite care vor fi gestionate de echipa de proiect.  
  • În paralel, se organizează celule pe județe, fiecare județ având o echipă de coordonare, formată din medici veterinari, dresori, voluntari, polițisti, armată, care stabilesc procedurile și programul pentru județul respectiv pentru capturare, sterilizare și cazare. La nivelul fiecărui județ, se stabilește de către echipa de coordonare o echipă de intervenție dedicată exclusiv cazurilor dificile.
  • Cu ajutorul primăriilor, partenerilor ONG și media se va desfășura o campanie de comunicare și informare, menită să faciliteze desfășurarea activităților și implicarea comunității: informații despre câinii din zonă, voluntariat la acțiune, cazare câini post-acțiune.  

Pasul 2.

  • După stabilirea echipei, a procedurilor și a facilităților, se începe acțiunea continuă de capturare: echipele se împart pe trasee. 
  • Capturarea se va face preponderent manual, folosind metoda Recompensă-Lasou sau cu pături. Ca metode alternative, se vor folosi cuști capcană și sedative, doar de către personal specializat. Crosele și plasele de prindere vor fi folosite doar în cazurile extreme, de către echipele dedicate cazurilor dificile. 
  • La capturare, echipa discută cu cei prezenți la fața locului pentru a afla dacă returnarea câinelui sterilizat în zonă este o opțiune și stabilește o persoană de contact. Comunitatea este informată în prealabil că urmează să fie ridicați câinii din zonă pentru sterilizare și că este nevoie de confirmare acolo unde se dorește returnarea câinelui.
  • Sterilizarea va începe din prima zi de capturare și se va face în colaborare cu toate cabinetele veterinare din țară care răspund apelului Colegiului Medicilor Veterinari. 

După sterilizare, câinii care nu au fost solicitați în zona de preluare sunt plasați în locurile disponibile din adăposturile publice, private, temporare și în rețeaua de cazare. 

  • Câinii returnați trebuie să poarte o zgardă specifică, pentru a fi identificați și pentru a evita capturarea lor ulterioară

Pasul 3.

Câinii cazați în adăposturi publice, private și rețea intra într-un program de socializare și dresaj, pentru a fi identificați cei eligibili pentru adopție, terapie și serviciu. 

ÎNTREBĂRI

  1. Ce se întâmplă cu câinii care sunt acum în adăposturi?
  2. Ce se întâmplă cu câinii care vor fi cedați de proprietari în viitor?
  3. Cu ce se vor transporta câinii?

CALENDAR ANUL 1

ORGANIZARE + LOGISTICA: IULIE-AUGUST

ACTIUNE:  AUGUST-SEPTEMBRIE

POST ACȚIUNE:  SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE

Publicitate